Prijava!
Korisnički ID:
Sitonija
tema: Mesta na Sitoniji - Agios Nikolaos - AGIOS NIKOLAOS
strana 1 od 1
autor
sitonija
grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

AGIOS NIKOLAOS - tako blizu, a tako daleko...

Agios Nikolaos smešten je na krajnjem severnom delu istočne obale  Sitonije na nekih 2 km od mora. Mesto je sa tradicionalnom arhitekturom iz 19. veka, ulice su vrlo uske, a kamen glavni građevinski materijal. U mestu dominira crkva Svetog Nikole smeštena u blizini centralnog trga, vrlo lepo uređenog sa baštama nekoliko taverni i kafea. Ovde je smeštena i pošta, a u blizini je i policijska stanica, a nešto dalje i dom zdravlja. Lokalno stanovništvo bavi se uglavnom turističkom privredom , ali i za proizvodnjom tsipura (jači uzo ), ribarstvom , kao i proizvodnjom vina, meda i maslinovog ulja. Lokalni put od Agios Nikolaosa do  Ormos Panagiasa  je nažalost uglavnom prolaznog tipa kojim turisti idu ka lukama za obilaske Svete Gore. Retko ko se ovde zadržava, a razlozi doalska u Agios Nikolaos uglavnom namenski. Fotografije iz ovog posta nastale su u dolascima u mesto zbog poslova koje nisu toliko vidljivi ali prate masovni turizam. Saobraćajke, izgubljeni dokumenti, stvari ili lica traže asistenciju policije, a stanica u Agios Nikolaosu nadležna je za područje cele Sitonije Å teta što se nema više vremena jer mesto zrači duhom davno zaboravljenih vremena pa ukoliko vas put nanese svratite pod obavezno.

U nekim dokumentima sa Atosa Agios Nikolaos pominje se prvi put u 14. veku  ali veći deo njegove istorije prepušten je lokalnim tradicijama. Veruje se da je mesto prvobitno nastalo na obali  ali je kasnije, zbog čestih piratskih napada , premešteno dublje u unutrašnjost. Na to ukazuju i ruševine osmatračnice na Pirgos (Livrochio) plaži iz period Vizantije..

U kasnijim godinama ovo je bilo područje sa vrlo burnim dešavanjima, a posebno godina 1854 , kada je stanovništvo Agios Nikolaosa dalo  značajan doprinos u  ratovima za nezavisnost od Turaka.

Svakog 26. Jula ovde se održava trodnevni praznik u čast Agia Paraskevi, rimskog hrišćanskojg sveca iz drugog veka, koja je bila pogubljena zbog njene posvećenosti.

Godine 2001. Agios Nikolaos postaje samostalna opština. a pod njenu administrativnu nadležnost podpadaju i mesta Neos Marmaras, Nikiti i Metagitsi. Agios Nikolaos udaljen je od mesta Vourvourou nekih 10 km, od Ormos Panagias 4 km, a prelepa plaža Salonikiou  nalazi se na samo 8 km.
11123
Post napisan: 2019-02-05 21:37:03
Mesta na Sitoniji - Agios Nikolaos - AGIOS NIKOLAOS - Post broj: # 1
idi na dno idi na vrh
tema: Mesta na Sitoniji - Agios Nikolaos - AGIOS NIKOLAOS
Sitonija idi na index tema
strana 1 od 1

Broj korisnika foruma: članovi: 1456
administratori foruma: sitonijanadlanu thalassa


copyright by sitonijanadlanu/forum 2012-2024 / powered by sitonijanadlanu.com