grupa: admin
broj postova: 527
reputacija: 1

Prošlog leta imao sam priliku da na Sitoniji boravim gotovo šest meseci. Ovaj put zbog aktivnog učešća u timu SITHON/ASTRA TRAVEL-a u pokušaju da se blaga Sitonije približe svima koji dolaze na ovo prelepo poluostrvo. Uz ogromnu želju i entuzijazam uložena je i velika energija u tom smislu kako bi većina pitanja gostiju dobila odgovore, a kvalitetne i proverene informacije bile osnov efikasnog prisvajanja najboljeg od Sitonije. Uz sve to i živa podrška na licu mesta nešto je što je do sada nedostajalo, a živa reč ipak mnogo više znači od gomile podataka na sajtovima. Teško je snaći se u svemu tome, a smatrao sam da tako svaki gost može lakše na Sitoniji pronaći ono što želi.
Naravno da se iskustvo stiče vremenom pa je i meni bilo potrebno neko vreme da shvatim da vrlo različiti ljudi dolaze na Sitoniju. Od pravih zaljubljenika i onih željinih istraživanja, lepi impresija i ljudi koji zaista znaju da uživaju pa do onih koji su ovde definitivno zalutali. Želja mi je da otvaranjem ove teme podelim sa vama svoja iskustva koja su nastala u svakodnevnim kontaktima sa ljudima koji su krenuli put Sitonije. Neki dobro pripremljeni i unapred informisani, a neki kao da su promašilii i prostorne i vremenske koordinate i dimenzije. Sasvim je jasno da na taj način dobijamo i dva različita mišljenja o istoj destinaciji, njenim mogućnostima i dva potpuno različita viđenja koja čitamo po temama ovog i drugih foruma.Â
Na ovoj temi pisaću vam o svemu što sam dole doživeo, biće tu i smeha ali i suza, oduševljenja ali i razočarenja, upravo kako su se smenjivali dani i ljudi koji su dolazili i odlazili. Siguran sam da će se neki i prepoznati u situacijama iz mojih priča u nadi da će većina od njih na Sitoniju ponovo doći i otkriti zašto se neki ljudi ovde uvek ponovo vraćaju, a svoje impresije rado dele sa drugima.
A sada udahnite duboko, priča kreće ali za početak jedan mali pokon od mene, relax kolaž najboljeg od Sitonije, i to part 1 što znači da će ih biti još, ovde na ovom mestu i na ovoj temi premijerno. Inače sve kolaže možete pogledati u sklopu posebne teme Relax kolaži  Sve fotografije koje ćete u ovim relax kolažima videti nastale su u periodu maj-oktobar 2012. godine i prikazuju autentičnu Sitoniju upravo onakvu kakvu i vi možete videti ukoliko želite da saznate gde se treba zaustaviti i pogledati oko sebe. Ovaj forum daje i davaće ubuduće mnoge odgovore, a ljudi dobre volje tu su da pomognu da Sitoniju doživite na nekim višim nivoima.
napisano: 2019-02-05 21:34:14

Za ljude koji rade na Sitoniji sezona počinje već sa prvim danima maja, naime puno je posla, uglavnom nezanimljivog ali neophodnog koji treba odraditi kako bi se spremno dočekali prvi gosti. Neverovatno je koliko su domaćini Grci nezainteresovani i opušteni pa sam u jednoj kući u apartmanu u kojem za dva dana treba da dođu gosti zatekao veselog vlasnika kuće koji taj prostor tek oslobađa za izdavanje. Stan sa stvarima koje tek treba izneti, pa krečenje, a treba da se ugradi i klima i srede još neke "sitnice". Uz moje čuđenje lik kaže, "OHI PROBLEM FILE... AVRIO, META AVRIO..." a sutra sigurno neće jer ide nekim poslom u Solun. Znači prekosutra... možda, a tada već stižu i gosti... Ma nema šanse, kažem ja.
SARTI U MAJU, e to je sasvim druga priča, dobro znano mesto polako se budi iz zimskog sna, otvaraju se lokali, postavljaju suncobrani na pustoj plaži, sreću ljudi već dobro znani. Jedino što nema turista, automobila koji popune ulice Sartija... ma da ne poveruješ kakva slika. Ali u vazduhu se oseća da je sezona blizu, puno je očekivanja, lepih želja na svakom koraku... KALO KALOKAIRI!
PLAŽE U MAJU... e to morate doživeti, ne postoje reči koje to mogu dovoljno slikovito da vam prenesu. Potpuno prazne, i uređene kako to samo prioda ume, najbolje i bez ikakvih tragova ljudskog prisustva. Meni lično plaže izgledaju mnogo lepše bez mase ljudi i njihovih plažnih mobilarija koje drastično remete prirodni sklad i doživljaj koji pleni. Par slika u relax kolažu part 2 tek da vam nagovestim oduševljenje koje smo draga koleginica sa foruma MUNGOSAVA i ja doživljavali u prvim danima maja. Inače ona je kao najzaslužniji član na forumu u prvoj polovini 2012. godine dobila na poklon SITONIJU NA DLANU i efikasno dopunila svoja inače već respektivna znanja o ovom delu Halkidikija.
Ove idlilične slike samo su na trenutak skrenule misli vezano za doček prvih gostiju. Puno je tu nada i očekivanja ali uz umerenu strepnju kako će sve proći. Uskoro će se pokazati da je to bilo sa razlogom, a ubrzo će mi postati sasvim jasno da turizam nije baš tako "čista i prefinjena" delatnost kako sam ja to ispočetka zamišljao. Â
napisano: 2012-11-22 07:19:56

Koferi - noćna mora vodiča u Sartiju
Desetog maja izjutra bilo je već sasvim jasno da sezona kreće. Sarti je preko noći živnuo, otvoreni su skoro svi lokali, postavljaju se užurbano sadržaji na plaži, ležaljke i suncobrani živahnih i osveženih boja. Proteklih desetak dana odradilo se dosta toga na pripremi, neke su stvari doduše ostale nezavršene ali daljeg odlaganja više nije bilo. Prvi veliki talas gostiju već je na putu ka Sartiju i sve snage usmeravaju se u tom pravcu.
Za razliku od mađarskih, rumunskih ili čeških turista, gosti koji stižu autobusima iz Srbije imaju nešto kompleksniji tretman na prijemu. Naime  po dolasku u Sarti obezbeđen im je transfer kolima do njihovih soba, a nešto kasnije stižu i njihove stvari. Naravno ovde se čini sve da se taj posao odradi na najbrži mogući način kako bi gosti što pre bili smešteni. Nažalost ponekad bi se pojavili neki nepredviđeni problemi koji su dovodili do zastoja,a reakcije gostiju bile bi različite. Od razumevanja do oštrih reči, pretnji tužbama i već ko zna kojih mehanizama "demokratskim" sredstvima. Otkinuta traka sa natpisom sobe poneki bi kofer ostavio kod agencije lokalnog predstavnika jer dok se gost kome fali prtljag ne javi ne postoji način da se utvrdi čiji je to prtljag. I naravno od "ma nema problema..." pa do "to je vaš problem, bolje se organizujte..." Sto ljudi a rekao bih dvesta ćudi... Srbija je to "brale", a i mnogo nam puštaju one američke filmove gde svako svakog tuži i proziva.Â
Drugi problem na koji smo nailazili bio je odbijanje gosta da uđe u smeštaj za koji je imao vaučer. Od "ma ovo ima 95m od mora, a rečeno je 80m..." pa do "neću sa terase da gledam u zid sa spoljnom jedinicom klime...". A između bi bilo i razočaranih Sartijem, dužinom puta, procenama da "ovde više nikada neće doći..." jedino što nikada nisam shvatio zbog čega i kako je moguće da neko ko je tek kročio na destinaciju izuzetnih mogućnosti može tako nešto da izjavi. A tek Kalamitsi... e to ću vam ispričati nekom drugom prilikom.. biće tu elemenata i za Kusturicin film socijalno-realne tragedije.
Smena od 10. maja 2012. prošla je prilično ok, rekao bih gotovo bez problema, a vreme u toj smeni bilo je najbolje u čitavoj sezoni. Prelepo vreme, sunčano, toplo ali ne prevruće, more idelano čisto ali još uvek hladnjikavo. U kolažu part 3 možete videti "muke" kojima smo svakodnevno izlagali goste iz kuća Babis, Marija, Panajota, Dimis, Fotis, Aleksandros... Â Osmeh na njihovim licima i zadovoljstvo pri povratku u Sarti meni je davalo utisak da su obilasci okolnih plaža pun pogodak i jedan od načina da se ljudi bolje upoznaju sa mogućnostima. Drugi način je dobra priprema i informisanost pre dolaska na Sitoniju, a tu su i subagenti koji diljem Srbije prodaju aranžmane. Oni bi trebalo da odrade veliki deo posla na pripremi gosta i njegovoj edukaciji, ali izgleda da nisu baš svi to i uradili kako treba. Nekima svaka čast, a nekima siguran sam slede "ribanja" kako se sledeće sezone ne bi ponovili propusti koji su lako mogli biti sprečeni. Sa gostima prve smene iz Srbije stigla su i dva autobusa subagenata koji su prošli kroz program INFO TURA koji podrazumeva obilazak i upoznavanje svih mesta, svih smeštaja na Sitoniji, kao i kompletne ponude organizovanih izleta i svih opcija koje su na raspolaganju gostima.Â
Prva smena u maju stigla je uglavnom autobusima pa kolega koji je zadužen za smeštaj gostiju koji dolaze individualnim prevozom gotovo da nije imao posla. Ali mi ostali jesmo, pogotovo kada je red došao na kofere prepune tegli kiselih krastavčića, ajvara, pindžura, zamrznutih pilića i sarmi. ÄŒinjenica da je u pitanju "zdrava hrana" ili ograničen budžet donekle je umanjila težinu tona i tona kofera koje smo razvozili tog dana po uskim ulicama Sartija. A tek po koje sporadično "hvala" kada bi "tovar" bio dostavljen dodatno bi nas motivisao da ostanemo hladni na optužbe onih koji su smatrali da nismo pravilno rukovali koferom kada bi se ručke odvalile pod teretom sadržaja koji je bio unutar ovih najčešće jeftinih kineskih "kartonskih kutija". Već u prvoj smeni pokazalo se jako pametno što sam poneo od kuće šrafove sa navrtkama i širokim podmetačima M6 tako da je "servis" za doradu kofera u Sartiju stavljen u funkciju. I opet, neki zadovoljni i zahvalni, a nekima ne odgovara boja šrafova...
napisano: 2012-11-23 18:54:44

Maj 2012. imao je dve smene gostiju iz Srbije i dok je prva u potpunosti uživala u mirnom moru i izuzetno lepim sunčanim danima ona druga suočila se sa vremenskim uslovima u kojima Posejdon nije bio baš tako dobre volje. Naime vetar i talasi u Sartiju bili su gotovo svakodnevni što je izazvalo opet, a kako drugčije, nego podeljene reakcije. Od oduševljenja onih koji u talasima uživaju, a njih je zaista bilo mnogo sudeći po prizorima koje sam svakodnevno gledao na potezu Sarti beach-a pa do razočarenja pristalica mirnog mora. Â I eto prilike za iskazivanje nezadovoljstva naravno obraćanjem dežurnom predstavniku u agenciji, a taj sam najčešće bio ja.
Â
Žao mi je što nisam vodio evidenciju "bisera" kojih sam se naslušao, ali za vas evo nekoliko, prvih koje mi padaju na pamet. "Niko nam nije rekao da ovde STALNO duva vetar....", "Da smo znali da je ovde ovakvo vreme nikada ne bi došli...", "Platili smo 150evra i zahtevamo lepo vreme...", "Trebali ste mi reći da platim 50 evra više pa da imam lepo vreme...".... Uglavnom oko činjenice da je aranžman unapred plaćen i da je neophodna bolja saradnja sa Posejdonom u smislu "naručivanja" idelanih vremenskih uslova.
Jednom prilikom dok sam objašnjavao vrlo ljutim gospođama iz kuće Asteria da postoji nekoliko načina da se uživa u moru pa čak i kada su talasi jedan gost pokušao je da mi pomogne svojim iskustvom koje je imao na Filipinima gde je boravio upravo u vreme tropske oluje. "Deset dana gledao sam kišu i povijene palme , a 1500evra me je koštalo...". Loša sreća nema šta, ne znam za Filipine ali za Sitoniju znam da rešenje postoji... i to nekoliko u zavisnosti od toga šta vam najviše odgovara. Â U zalivu gde je smešten i Sarti nalazi se verovali ili ne čak 7 (sedam) plaža ukoliko plažu Sartija računamo kao jednu, a već dobro znamo da se ona sastoji iz tri dela, stari, novi i Sarti beach koja se međusobno razlikuju po obimu ponude sadržaja na plaži, sitnoći peska na obali kao i dinamici prelaska morskog dna u dubinu. Od nešto strmije obale ali sa svim sadržajima u starom Sartiju, preko postepenog prelaska u dubinu i skromnih sadržaja u novom delu pa do najfinijeg peska i najkvalitetnijih sadržaja Sarti beach-a. Za svakog po nešto ali činjenica je da kada su talasi u Sartiju ima ih na sva tri dela plaže.Â
SAVET BROJ 1 koji su neki nemotorizovani gosti prihvatili bio je odlazak na plaže koje se nalaze na severnim rubnim delovima gotovo 3,5 km dugačkog zaliva. Tu pre svega mislim na plaže Ahlada i to onu istoimenog kampa uz luku i onu drugu istog naziva odmah do nje. Ova druga u principu je nudistička plaža ali i "normalci" su dobrodošli. Kada se dalje približimo Sartiju nailazimo na još jednu bezimenu plažicu koja od ove sezone ima i suncobrane i ležaljke, a nalazi se na svega 5 minuta laganog hoda od centra Sartija. Gosti smešteni u kućama "na brdu" u starom Sartiju (Vaso, Panorama, Aleksandros, Fotis, Fotini, Olga...) do ovde stižu i neki minut pre.Â
SAVET BROJ 2 odnosi se na goste smeštene u delu Sartija pod nazivom Sarti beach koji rešenje "problema" koji izazivaju talasi mogu pronaći na susednoj plaži Platania u čijem južnom delu postoji dobro zaklonjen deo sa garantovanim mirnim morem. Situacija je još bolja na sledećoj uvali na samom kraju zaliva gde je ponovo "teritorija" nudista. Ove opcije pogotovo odgovaraju gostima smeštenim u kućama Panajota, Pirofani, Makednos, Erifili, Agni...
SAVET BROJ 3 odnosi se na sve one koji su voljni da malo "izađu" iz Sartija i to svojim ili iznajmljenim automobilom ili skuterom ili koriščenjem usluge transfera do obližnjih plaža koji od zavisnosti od udaljenosti plaže ide od 5-10 evra po osobi. Najpovoljniji je odlazak na plažu GOA gde za 5 evra dobijate uslugu prevoza do plaže i povratak u Sarti u dogovoreno vreme. Po 6 evra košta transfer do plaža PLATANITSI, ORANGE BEACH/KAVOUROTRIPES, MEGAPORTOKALI, 8 evra su plaže u zalivu Sikije, a 10 najudlajeniji ARMENISTIS na sever odnosno KALAMITSI na jug. Kada je potraga za mirnim morem u pitanju najveći broj gostiju odlučio se za ORANGE BEACH ove sezone najposećeniju plažu Sitonije. A ova plaža već je planinom Atos dobro "zaklonjena" od vetra pa je more "sasvim druga priča". Naravno i sve ostale plaže koje su smeštene u uvalama orjentisanim pod 90 stepeni od pravca duvanja vetra bile su mesta za uživanje, a plaža KLIMATARIA, poslednja u zalivu Sikije ovog je leta bila HIT među našim gostima. Sa ove plaže svi gosti vraćali su se zadovoljni, a mnogi su je i ponavljali. Ovde su se "smirile" čak i one ljutite gospođe iz Asterije, dok su Maja i Miloš iz NI, Borislava i Milan iz VÅ i mnogi drugi KLIMATARIJU postavili na sam vrh liste plaža Sitonije, A šta tek reći za Anu i Nađu iz MD koje su upravo ovde započele konzumaciju blaga Sitonije na najbolji način. Inače na ovoj plaži nastale su i mnoge fotografije, a ovom prilikom premijerno Relax kolaž part 4 sačinjen od fotografija koje su napravili Nina i Davor gosti iz kuće Dimis u jednom od dana kada su je uživali svim čulima. Njih ovom prilikom posebno pozdravljam i unapred radujem ponovnom susretu u Sartiju sledećeg leta.
Ideje, želje, očekivanja, komunikacija sa ljudima i prirodom razlikuju se od čoveka do čoveka. Neki vole pasivni odmor i očekuju da im sve bude na dohvat ruke tako da za njih neomiljeni ili nepovoljni vremenski uslovi prave veliki problem. Osobe šireg interesovanja, ljubitelji aktivnog odmora, iskoristiće sve što se bogato nudi na Sitoniji, prirodu i ljude spremne da ispune njihova očekivanja i zadovolje potrebe za uživanjima širokog spektra. Oni koji dođu pripremljeni, puni znanja o svemu što nudi Sitonija u akciju kreću sami. Ko nema informacije, može ih dobiti iz prve ruke, na najbolji način, od predstavnika u agenciji. Svako kome se obratite će vam odgovoriti ali najbolje informacije možete dobiti od Zorana koji je uvek raspoložen da vam odgovori onako iz duše, sa punim srcem. Svi koji su mu se obratili za informaciju dobili su sveobuhvatnu priču datu sa puno ljubavi prema Sitoniji koju on strpljivo prezentuje i vama prenosi. Ko je to umeo da iskoristi dobro se nauživao.
Å to se tiče izleta do plaže bez talasa, ko poznaje Sitoniju zna da, pored gore navedenih, u bližem okruženju, postoji i pravilo istočna - zapadna strana. Ako na istočnom delu Sitonije duva vetar a vi ne želite talase, možete se mirno uputiti na zapadnu stranu gde će vas, npr. u Toroniju dočekati potpuno mirno more.
Pozdrav za sve koji su umeli da se napune Sitonijom na najbolji način pa sada mogu da je troše u krugu svojih porodica podsećajući se na impresije koje su doživeli.

Daljinac obavezan i na odmoru
Sezona se polako zahuktava, gosti se smenjuju u smenama koje ciklično donose gotovo šablonske događaje. Prva tri dana smene zahtevi gostiju uglavnom se svode na primedbe, raklamacije, ređe molbe, a najčešće uslovljavanja pa i pretnje. Jer, aranžman je plaćen unapred i to podrazumeva da sve mora biti kako je gost zamislio. Naravno u većini slučajeva tako i bude jer radi se o rešivim problemima. Najčešće vezano za neki sitniji problem ili nedostatak u smeštaju. Npr. puknuto crevo tuša, pregorela sijalica ili neka čaša manje na broju, a razbijena u prethodnoj smeni.
Ali ne možete zamisliti bes gostiju kada se suoče sa nemogućnosti da se uključi klima uređaj, TV ili SAT prijemnik... ma horor scene u agenciji lokalnog predstavnika SITHON TRAVEL-a. Od "imaš 5 minuta da mi središ klimu...." pa do "u katalogu piše da ima SAT program... HOĆU da gledam PINK...". U cilju rešavanja problema, a sve u interesu gosta u najkraćem mogućem roku, a to znači "mora odmah" jer u protivnom slede pretnje tužbama, zatvaranjima agencija, inspekcijama, turističkim, komunalnim i ko zna već kojim u trouglu Beograd-Thessaloniki-Polygiros izlazi se na teren u susret traženju rešenja problema i otklanjana neispravnosti.
U kućama koje su bile moja odgovornost, verovali ili ne "problem" je uglavnom bio u baterijama u daljinskim upravljačima. I to ne zbog istrošenosti nego ih jednostavno nije bilo. Naime gosti iz prethodne smene "slučajno" bi ih poneli sa sobom. Ne bih ovom prilikom o broju baterija koje su kupovane od smene do smene ali u nekim slučajevima radi se i o trocifrenom broju. Baterije AAA koliko znam ne idu u fotoaparate, a zašta se onda koriste nisam nikad saznao. Drugi problem na koji sam nailazio bilo je "raskodiravanje" daljinca kako su uglavnom u upotrebi univerzalne daljinske komande jer originalne su "nestale" ili ih je opet neko "slučajno" poneo sa sobom. Univerzalni daljinci "ne pamte" kod kada ostanu bez baterija, a proces kodiranja je "vrlo jednostavan"... Stisneš SET onda uneseš 8-cifreni kod TV-a najčešće marke koje nemaš na spisku pa OK ili ako ne znaš koji je kod TV-a onda zadržiš SET i desnu strelicu istovremeno dok LED lampica ne počne da blinka pa usmeriš daljinac u TV i pritiskaš dugme za uključenje sve dok se TV ne upali.
Jednostavno zar ne, a pogotovo jer "pravi" kod nabodeš iz otprilike 3475-tog pokušaja. Još je bolje kod klime koja dok "uparuješ" daljinac duva u tebe smrzavajući ti ruku već sasvim utrnulu od pritiskanja dobitnog tastera. Ponekad sam ovu proceduru morao izvoditi pod monolozima gosta koji je do momenta uključenja uređaja bio ubeđen da se radi o neprofesionalnom odnosu, neozbiljnosti i nebrizi, a kada bi problem bio rešen onda bi se naprasno setio da je samo "na trenutak" vadio baterije da nešto proba. Možete razumeti moju radost kada je "intervencija" obavljana u vreme dok gosti opušteno uživaju na plaži pa su i uslovi za rad optimalniji.
Bilo kako bilo, gost je uvek u pravu, a na nama je da pronađemo rešenje i prihvatimo da je ovo problematika koja će pratiti čitavu sezonu. Ne znam zašto ali TV i SAT su najbitniji našim gostima, slede WI-FI internet pristup, klima pa sve ostalo. E taj SAT, e njega još uvek sanjam jer kod Grka SAT program su najčešće 4 SAT prijemnika fiksirana na određenom kanalu (obično Turbo folk) ugurani negde u potkrovlju zgrade, pa preko splitera povezani u jedan signal koji se na četiri frekvence distribuira do TV-a po sobama. Dakle nemaš neki izbor, gledaš ono što se nudi.
Druga modernija varijanta je postojanje SAT risivera u svakoj pojedinačnoj sobi pa je izbor kanala neverovatan, i po nekoliko hiljada programa većinom na nekim arapskim jezicima. Jedino što u ovom slučaju vam je potreban kurs za korišćenje ovih sve složenijih aparata ili još bolje obratite se predstavniku agencije koji MORA DA ZNA I MORA ZA MOŽE... sve i u zakonom propisanom roku.Â
Kako se Bensedin i Bromazepam teško pronalaze u Sartiju moja "terapija" za ublažavanje posledica ovog dela "posla" bili su vidikovci Sitonije. Mesta gde sam duboko udisao svež vazduh i odmarao u fantastičnom pogledu zajedno sa mojim gostima koje sam vodio u obilaske Sitonije. Ovim ljudima uživanje blaga Sitonije ipak su bila važnija od tamo neke turske serije sve sa grčkim titlom ili SAT izdanja RTS-a ili PINKA obogaćenih užasnim reklamama za naše zemljake koji širom Evrope prisećaju se rodnog kraja. Moji gosti ovde su na odmoru i zasluženo uživaju, a u kolažu part 5 možete pogledati fotografije načinjene na mestima na kojima se standardno zaustavljamo. Mesta odakle se Sitonija može doživeti u tri dimenzije i spoznati njene osnovne karakteristike, osnov njenih izuzetnih mogućnosti. Sve goste koji su bili samnom na ovim mestima posebno pozdravljam, a za sledeće leto obećavam im još mnogo mesta gde će novonastale impresije ponovo biti nezaboravne.

Manastiri na Atosu
U toku šetnje dele se i kartice kojima se ostvaruju pogodnosti u nekim lokalima ali i gosti upoznaju o ponudi izleta koji njihov boravak u Sartiju mogu u značajnoj meri učiniti ispunjenijim i sadržajnijim. Naravno ovom prilikom pravi se i prva lista "problema" i nedostataka koji su najrevnosniji gosti već uočili u svojim smeštajima ali ima ovde i primedbi na koje smo ponekada ostajali bez teksta. Tačnije teško se mogla u tim trenucima naći prava reč za odgovor, a da se pri tom ostane u granicama kulturnog ponašanja i rasuđivanja. Najveći biseri koje sam ja lično slušao odnosili su se na komentare o udaljenosti ovog "ostrva" od Srbije, jer putuje se "jako dugo" mnogo duže nego do Asprovalte ili Pefkohorija u koje će dogodine ponovo jer ipak to je sve "mnogo bliže". Moja konstatacija da se na "ostrvo" stiže trajektom ili preko mosta, a na putu do Sitonije toga nema ne bi bila dovoljna da neke razuveri da je Sitonija "čvrsto povezana" sa ostatkom Halkidikija.Â
Naravno pokušaji ubeđivanja nekih da je Sitonija deo Halkidikija, a Sarti tačno u preseku dijagonala ovog dela severne Grčka najčešće ne bi uticali na mišljenje velikog broja gostiju koji odlično "znaju" da je Halkidiki tamo gde su Hanioti i Pefkohori i gde je sve bolje i najvažnije, mnogo, mnogo "bliže" Srbiji. Ali ne i Atini jer imali smo jednu gošću koja je "NA SARTI" došla samo jer je jako blizu Atini gde planira u šoping i gde je verovali ili ne jednog dana i otišla. Naime tražeći informacije o tržnom centru COSMOS ali u ATINI kolega se svojski trudio da joj objasni da je u pitanju SOLUN, gospođa je insistirala na svojoj tezi da je ATINA ono što je na nekih 150km od Sartija i da je to ono što traži. Sledećeg dana bila je u COSMOS-u pazarila planirano i vratila se radosna "na Sarti". A i ti Grci što lepo ne napišu SOLUN nego tamo neki THESSALONIKI.
U toku jednog od mnogih ROBINZON izleta imao sam iskustvo koje ću dugo pamtiti. Naime jedna gošća koja izuzetno vodi računa o trendovima ali i sebi i svom izgledu što se dalo zaključiti po "dodatnoj opremi" uočenoj na njenom preplanulom telu odlučila je da malo demonstrira i svoja znanja. "Ej, dečko... ono brdo tamo... jel su tu ona naša dva manastira?..." pitanje meni upućeno u vezi Atosa koji se jako lepo video kada smo se sa Robinzona vraćali za Sarti. "Gospođo, ovo je planina Atos, visina mu je 2033m, a tamo nema naših manastira... a i nema dva, mi imamo samo jedan manastir, Hilandar... ali on je na drugoj strani Svete gore... ne može se videti odavde..." Â Usledio je odgovor koji me je ostavio bez teksta. " A da.... ovo su METEORI.... ja pobrkala!".
nastaviće se....
Â

Afrika ipak južno od Sartija
Kružni izleti oko Sitonije koje sam vodio uglavnom su završavani sa otprilike 125-140km s obzirom da je bilo dosta "skretanja" sa magistrale, a sve naravno prema dogovoru sa gostima i usaglašeno sa njihovim željama i interesovanjima. Bilo je tu ponekad i većih odstupanja jer susedni Atos veliki je izazov, a mogućnosti za izuzetna sazananja i doživljaj na tom putu veoma raznovrsna. To znaju svi koji su bili na "Duhovnom izletu" koji je standardno uključivao obilazak crkvi u selima METAGITSI, GOMATI, zatim obilazak manastira KAKOVO, metoha HILANDARA gde je i ženama dozvoljen ulaz s obzirom da se ovaj izuzetno lep posed ne nalazi na teritoriji SVETE GORE. Nakon KAKOVA obilazili bi i crkve u mestima JERISOS i NEA RODA gde se na kratko zaustavljamo i kod statute ALEKSANDRA VELIKOG od ovog leta doduše malo oskrnavljenog od strane bahatih turista koji su zarad fotografisanja sa "Acom na konju" slomili prednji deo koplja koji ovaj drži u ruci pokazujući "pravi put". Na kraju sledi "nebeski grad" OURANOUPOLIS gde se približavamo mestu gde počinje monaška država SVETA GORA.Â
Ovoga leta mnogo je ljudi dobilo informaciju o specifičnim uslovima za ulazak na teritoriju SVETE GORE, potrebnim dozvolama (DIAMONITIRIO - ΔΙΑΜΟÎΗΤΉΡΙΟ) i pravilima koji ženama ne dozvoljava pristup. A bilo je i dosta čuđenja ali i neverice u istinitost ovih činjenica, a najodlučniji je bio jedan gost koji je zacrtao da negde u VOURVOUROU iznajmi čamac i sa svojom suprugom ode direktno na ATOS. Da li je uspeo u svom naumu, ne znam, ali da smo se svojski trudili da ga "prosvetlimo"... jesmo!Â
Inače upravo ATOS odnosi se na "HIT GODINE" kada su geografski biseri u pitanju. Naime na početku jedne lepe avgustovske večeri jedan sredovečni par stajao je pred agencijom kod velikog parkinga u Sartiju, posmatrali su ATOS koji je izgledao baš veličanstveno. Ni na kraj pameti nije mi bilo da im na bilo koji način remetim uživanje u prizoru, ali diskusija se razvila nakon konstatacije i pitanja gospodina koji je svoja "znanja" prenosio svojoj supruzi. "Izvinite, ovo preko puta je AFRIKA?!..... Â O nastavku diskusije ne bih ovom prilikom, neko bi možda u tim rečima prepoznao prozivanja, a to je u Sartiju zabranjeno kada je relacija prema gostu u pitanju. Naravno suprotan smer je dozvoljen, a i vrlo često rabljen. Utehu u određenoj meri doneo mi je kolega iz agencije Martin, Nemac koji već više godina radi u SITHON TRAVEL-u rečima da je takvih "bisera" bilo i ranijih godina. Meni ostaje pitanje, ako je Afrika na istoku, šta je onda na jugu? A Atina sve sa COSMOS-om na samo 150 km od Sartija... ÄŒudna ova Grčka geografija.... Ili možda gravitacione anomalije i savijanje prostora, sažimanje vremena.... o tom se mnogo priča u poslednje vreme jer bliži se 21. decembar 2012. dan kada će sve postati nevažno...Â
Ako ipak preživimo sledećeg leta nastavlja se mukotrpan proces edukacije u nadi da će se situacija ipak razviti na bolje. Ali ono što ostaje nepromenjeno i nezaobilazno je ribarsko seoce PYRGADIKIA gde večeramo svežu Cipuru (oradu) pri povratku sa "Duhovnog izleta". U prijatnom društvu i veseloj atmosferi uz RETZINU MALAMATINU ulazi se u noć kada se uživa na nekim višim nivoima. A onda još nekih sat vremena noćne vožnje do Sartija gde noćni život upravo počinje. Lepša strana boravka na Sitoniji i prilika za radosti, smeh, opijanja, nova poznanstva... neke događaje kojih ćete se sutra sećati ili možda nećete. Sve zavisi od pristupa!

Stona lampa
Boravak na Sitoniji i svakodnevne situacije na koje sam nailazio odnosno u kojima se sam se nalazio donosili su mi saznanja koja su značajno unapredila moja iskustva iz oblasti socioloških i antropoloških aspekata života. Već sam odranije znao da je svetlost u osnovi života, nešto kao peti životni element, neophodan i osnovni, bez koga se ne može... ili ne bi trebalo. Ali naši prijatelji Grci učinili su da i ovde nastane prostor za polemiku i diskusiju, a u krajnjoj liniji i za probleme koji su nastajali po sobama širom Sartija i pritisak na lokalnog predstavnika od koga se očekivalo hitno rešenje.
Srećom u manjini su bili problemi koji postoje u apartmanima koji su naknadno "pregrađivani" zarad dobijanja dodatnog prostora koji podiže "mogućnosti" ali i pruža priliku njihovim inventivnim vlasnicima za dodatnu zaradu. Na ovaj način po nekada bi dobijali "prostore" u kojima ne bi bilo dnevnog svetla, u nedovoljnoj meri ili čak nikako u nekim ekstremnim slučajevima. O vazduhu kao jednom od osnovnih elemenata ne bih ovom prilikom, sada bih se ipak ograničio na svetlost i veštine koje su primenjivane da bi se taj nedostatak iskompenzovao.
Dakle, sasvim realan problem koji je tražio rešenje. Rasveta postavljena u takvim prostorima morala je biti u funkciji i u kućama koje su bile u mojoj odgovornosti ove sam probleme stavljao u sam vrh prioriteta koje je trabalo rešavati. Naravno opet sve u skladu sa realnim mogućnostima i prilično ograničenim resursima iz kojih je trebalo "vaditi" rešenje koristeći se pri tom vrlo često i mađioničarskim trikovima.
Drugi problem na koji se nailazilo bili su tehnički problemi i kvarovi na instalaciji. Od proste neispravnosti sijalice pa do ozbiljnijih problema u fasunzima, lusterima, lampama, odnosno prekidima u instalaciji. Sva svoja znanja oko elektrike i majstorske veštine stavio sam na raspolaganja zarad stvari od opšteg značaja tako da su gotovo svakodnevne bile intervencije u cilju vraćanja svetlosti u apartmane. Siajlice, fasunzi, prekidači i ostali potrošni materijal kupovani su na lokalnom stovarištu u Sartiju, a kablove sam imao u gepeku mog auta. Nešto mi je govorilo da će mi zatrebati.
Gde god je bilo moguće kvarovi su otklanjani, ali kada je popravka zahtevala ozbiljnije građevinske intervencije ili nemoguću misiju nabavke novih elektronskih modula vrlo sofisticirane rasvete moralo se pronaći drugo jednostavnije rešenje. A to su bile najobičnije stone lampe koje su u večini slučajeva bile prihvatljivo rešenje za naše goste. U prvoj fazi "pronalažene" su stone lampe po magacinima (Grci ih zovu "apotiki"), jer nekada bi neko neku lampu koja je višak  sklonio na ovo mesto kako bi poslužila u situacijama kao ove na koje sam nailazio. Zatim je usledila "trajna pozajmica" iz soba vodiča SITHON/ASTRA TRAVEL-a jer njima u principu lampa ne treba. Vodič radi i samo radi, a obučen je da dobro vidi u mraku... dakle njemu lampa ne treba. Kada su svi ovi resursi potrošeni usledila je kupovina novih opet u vrlo skromnom izboru nekoliko prodavnica Sartija.
Jednom prilikom stigao mi je autobusom sa smenom iz Beograda produžni kabl od 4m sa izričitim uputsvom da isti mora biti postavljen u kući AFRODITI soba 4 i to u 4. smeni od ove. Tri broja 4 verovatno ne nose simboliku tri broja 6 ali za mene se ova kombinacija na kraju ispostavila još gorom. Naime kada je dotična gošča stigla u Sarti i smeštena u sobu gde sam produžni kabl već uredno postavio i stavio u funkciju usledila je njena burna reakcija u agenciji gde sam naravno upravo ja bio na dežurstvu. "Da li je moguće da niste spospobni da uradite tako prostu stvar?"... pitanje sa vrata upućeno meni koje me zbunilo pa je usledio i nastavak i konverzacija između nas... "Lepo sam zahtevala da imam produžni kabl..." Pa imate gospođo, ja sma ga lično postavio i probao... "Da, a gde je lampa, meni treba lampa, a ne kabl, valjda je jasno da kada sam tražila kabl meni treba LAMPA!!!!!".... Po principu čovek uči dok je živ u pomoć mi je pritekao kolega iz agencije koji je odmah otišao do prodavnice, kupio stonu lampu i odneo je u AFRODITU. Problem rešen... ali ne zadugo, nakon 5 minuta nastavak "diskusije" bez nade u postojanje kraja... "Ne valja vam ova lampa, svetli suviše crveno!".... Kolega je "puko", a ja sam se isključio jer u tom času došlo mi je da kažem ono što mi je bilo u mislima. "Produžni kabl nije samo za lampu, mogu tu da se priključe razni punjači... za mobilni, lap top, vibrator....pa se j..i kada ga napuniš, a onda ti crvena svetlost neće smetati!" Nisam rekao jer znate već, vodič mora samo da prima i razume, a nikako da uzvraća ili iznosi svoje mišljenje.
I kao i u svim drugim pričama i ovde je bilo ekstrema, kao npr gosti iz kuće ALEKSANDROS koji su zahtevali 5 stonih lampi, jer ima 5 kreveta ili iz ARISTOTELISA kojima svetla nikad dosta. A između zahtevnih i ponekad bezobzirnih i gosti kojih se vrlo rado setim, kao npr. simpatična porodica iz NS kojima je obična stona lampa rešila problem svetla na tersasi u AKIS-u, gospođa iz CHRISULE koja je pročitala svoje knjige pod normalnim svetlom, porodica iz RU iz TSANTILASA. Njima čak nije bilo teško da poslednjeg dana boravka vrate lampu u agenciju. Em, lep znak pažnje i zahvalnosti, em prilika da se ljudski pozdravimo do nekog sledećeg viđenja ovde na Sitoniji!

Spustiti temperaturu
Odmah nakon TV/SAT uređaja i klime frižideri su prošlog leta u Sartiju izazivali najviše primedbi od strane naših gostiju. Bilo je tu ponekad prigovora na njihovu ispravnost, ponekad na neodgovarajuću dimenziju ili dizajn, a ponekad je bilo i specijalnih zahteva. U svim slučajevima intervenisalo se odmah po prijemu zahteva, a verovali ili ne ni u jednom slučaju nije bila potrebna intervencija servisera. Samo u jednom slučaju frižider je zamenjen drugim ali o tom slučaju ću nešto kasnije.
Uglavnom se radilo o problemima vezanim za pretrpavanje frižidera namirnicama koje su putovale i po 16h iz Srbije ili nemogućnosti da se brzo zamrzne već dobro otopljena hrana, najčešće zamrznuti pilići, punjene paprike i sarme.
U drugom danu smene moja standardna aktivnost bila je "otvaranje" frižidera jer u knjizi prijavljenih nedostataka vrlo često bilo bi upisano da "frižider ne može da se otvori". Iz početka mi je bilo nejasno kako je to moguće da odjednom toliko frižidera otkaže poslušnost na isti način i u isti dan. Vrlo brzo stekao sam iskustvo ali i pronašao rešenje za ovaj problem. Naime po dolasku na lice mesta video bih da se ustvari ne mogu otvoriti vratanca potpuno ispunjene komore za zamrzavanje zalepljena za one poluotopljene piliće i sarmice koje su se sada već ponovo zaledile. Džezva sa vrućom vodom rešila bi problem, a gost bi ponovo imao nesmetan pristup svojim namirnicama.
Sledeći problem na koji sam nailazio bio je pokušaj "pojačavanja" termostata što bi dovodilo do otkazivanja poslušnosti zbog pregrevanja motora u pokušajima više uzastopnih uključenja. U jednom takvom slučaju u kući Babis (soba 4) količina hrane je bila mnogo iznad mogućnosti frižidera pa smo gostima pomogli tako što smo prvo hranu rashladili u nekoliko frižidera po sobama vodiča SITHON TRAVEL-a, a onda vratili zadovoljnim gostima.
Ali u istoj kući u sobi 2 problem je bio mnogo širi, a primedba gosta vrlo studiozna i detaljno izložena. Po dolasku u agenciju primedba je bila da frižider nije "bakteriološki ispravan" do čega je gost došao merenjem temperature u istom i konstatovanjem da ona nije ispod 8 stepeni celzijusove skale što je minimalna vrednost za "ispravno čuvanje mleka". Pokušaj savetovanja gosta da svakodnevna kupovina svežeg mleka rešava problem njegovog dužeg čuvanja nije naišao na njegovo razumevanje, a pogotovo njegove supruge koja kao medicinski radnik najbolje zna kakav problem može izazavati mleko koje je na temperaturi iznad 8 stepeni. Naravno bilo je tu i pretnji tužbama inspekcijama, turističkim, sanitarnim pa je intervecija usledila i nakon "merenje termometrom" konstatovano da temperatura unutar frižidera iznosi oko 11 stepeni. Ako čovek kaže 8 ima da bude 8 pa smo odmah zamenili frižider drugim koji smo uzeli iz sobe čeških koleginica iz agencije. Njima ni dan danas nije jasno zašto smo to uradili, a gost više nije imao primedbi.
Temperaturu više nismo proveravali, frižider sa izdvojenom komorom za zamrzavanje marke Whirpool ostao je u sobi 2 do kraja sezone, a koleginice iz ÄŒeške i dalje su uspešno hladile pivo na 11 stepeni i konzumirale ga bez ikakvih primedbi. Ko zna, možda se pivo hladi drugačije od mleka!

Aristotelis 384-322. pne
Jedna od priča koja je najviše puta ispričana tokom mog boravka na Sitoniji odnosi se na poslednji dan boravka naših gostiju odnosno procedure oko odlaska smene. Neki i ranije, ali velika većina u poslednja dva boravka u Sartiju dolazili bi u agenciju po "instrukcije". Procedura je u suštini vrlo jednostavna, ali naravno i u ovom slučaju mišljenja gostiju su podeljena kada je u pitanju procena njene svrsihodnosti. Od "tako treba" pa do "ma vi ste najgori, sa vama nikada više". Bez obzira na mišljenje gosta mi smo taj posao ipak morali odraditi i to u skladu sa procedurom koja je jedina moguća u uslovima 12 punih autobusa koja su učestvovala u smeni. Dakle nekih 900 ljudi i najmanje 3-4 puta toliko kofera ili torbi. Ali prvo procedura i bezbroj puta ispričana priča.Â
"Sobu napuštate do 10 časova po grčkom vremenu, od 10 pa na dalje dolazimo po vaše stvari odnosimo ih u magacin u kući ARISTOTELIS koja se nalazi u Novom Sartiju, druga ulica od agencije levo pa uz more, dve identične kuće boje kajsije. Nakon dovoženja svih stvari magacin se zaključava do 17h kada ponovo imate pristup stvarima radi pakovanja istih u autobus i to prema broju i vremenu polaska koji ste već dobili na ceduljici u vašoj sobi."
Jednostavno zar ne, ali bezbroj puta ono ARISTOTELIS dovodilo je do dodatnih pitanja. Ponekad, "A gde je to?" što je i razumljivo jer mnogi ne poznaju dobro lokaciju svih kuća u Sartiju. Ali vrlo često na moje zaprepaštenje pitanjem koje ukazuje da reč ARISTOTELIS predstavlja apsolutnu nepoznanicu za gosta koji boravi u zemlji ovog najvećeg filozofa antičke Grčke. Naslušao sam se raznih varijanti pri dodatnom pitanju gosta, a najčešće su bili u opticaju Aristos, Aristol, Stelis, Aristelis, Ar/&???.... Za rubriku verovali ili ne, ali veliki broj gostiju nikada nije čuo za ARISTOTELISA.Â
Zato za sve njih ovom prilikom malo upoznavanje sa biografijom ovog izuzetnog čoveka koji je ostavio neizbrisiv trag čovečanstvu u celini. ARISTOTELIS je rođen 384. godine pne. u Stagiri na poluostrvu Halkidici. Njegov otac Nikomah bio je dvorski lekar makedonskoga kralja Aminte III. Nakon očeve smrti u Stagiri 368-367. pne. ARISTOTELIS, tada sedamnaestogodišnji mladić dolazi u Atinu, gde je stupio u Akademiju i ostao Platonov učenik punih dvadeset godina, tj. sve do Platonove smrti. U Akademiji je stekao temeljito poznavanje ne samo Sokratove i Platonove filozofske misli već i cele presokratovske filozofije. Njegov dugogodišnji boravak u Akademiji bio je ispunjen vrlo intenzivnim stvaralačkim radom. Prilično rano stekao je u Akademiji veliki ugled, pa je i sam postao učiteljem.Â
Nakon Platonove smrti  Aristotelis odlazi s prijateljem Ksenokratom u grad As u Troadi. Tu je učvrstio svoje prijateljstvo sa Hermijiom, tiraninom gradova Asa i Atarneja, započeto još u Akademiji. Uskoro se Aristotelis oženio njegovom rođakom Pitijavom. Nakon trogodišnjeg boravka kod Hermije Aristotelis odlazi u Mitilenu na Lezbosu, odakle ga je 342. pne. pozvao makedonski kralj Filip II za vaspitača i učitelja sinu Aleksandru. U makedonskoj prestonici Peli predavao je Aleksandru političke i filozofske nauke. Njegov učiteljski rad prekinut je kad je Aleksandar stupio na presto, vraća se u Stagiru, a odande se s mlađim prijateljem Teofrastom odlazi u Atinu 335. pne., gde je osnovao svoju školu u Likeju, gimnaziji posvećenoj Apolonu Likeju. Učenici su se prozvali peripatetici (ΠεÏίπατητικοί) ili po tome što je Aristotelis poučavao šetajući, ili pak po vrtu (πεÏίπατος) u kojem je učio svoje učenike.
Arislotelisova škola stekla je brzo veliki glas i prestigla Akademiju. Dvanaestegodišnji Aristotelov učiteljski rad u Likeju vrhunac je njegova filozofskog razvitka. To je vreme njegove pune zrelosti i samostalnosti, kada je napisao gotovo sva svoja glavna dela.
Nakon Aleksandrove smrti pojačala se u Atini borba protiv makedonske prevlasti. Aristotelisu kao prijatelju makedonske kraljevske kuće i Antipatra, Aleksandrova namesnika, boravak u Atini nije bio više siguran. Priča se da je bio i optužen za bezbožništvo, ali se povukao u Halkidu na Eubeji, gde je 322. pne., iste godine kad i Demosten, umro. Ostavio je kćerku Pitijadu od prve žene Pitijade i sina Nikomaha od druge žene Herpilide koja je bila iz Stagire.Â
korisni linkovi:

grupa: user
broj postova: 13

Svakako mogu da razumem one koji cele godine skupljaju novac za tih desetak dana letovanja. U ovom surovom vremenu - to nije baš mala stvar. Samo ne mogu da razumem zašto onda sami sebi kvare odmor! Zar je toliko teško pronaći sreću u sitnicama i uživati desetak dana u suncu i moru?
Mogu da kažem da je moj prošlogodišnji odmor bio jedan od najgorih u životu - smeštaj loš, na plaži preterana gužva. Medjutim, to mi nije dozvolilo da pokvarim uživanje u prelepom egejskom moru i suncu. Postoji toliko drugih stvari koje su bile bitne i koje je trebalo videti i smestiti u godišnji odmor, tako da gužva kao na "Adi" i frižider koji nije dobro dihtovao su "trice" oko kojih se nisam nervirala. Priznajem da jesam celo jedno popodne, ali već sutradan nabacila sam "osmeh br. 16" i nastavila da uživam.
Takodje, kada bi mi neko sada, u ovoj hladnoj, januarskoj noći, ponudio isto mesto, isti smeštaj i sve isto kao i prošle godine - oberučke bih prihvatila, a sve zbog mora i sunca!
kako često nam baš to malo nedostaje!
Ivo Andrić
napisano: 2013-01-10 22:45:59

Krmenadle - specijalitet sa rešoa
Tek poslednja smena (ona od 31. jula) donela je neke značajnije primedbe gostiju, one koje smo svi nekako i očekivali jer počeo je vrh sezone, sve je puno gostiju, a cela infrastruktura Sartija ozbiljno opterećena, rekao bih preopterećana i iznad tehničkih maksimuma. Naravno sve se drži pod kontrolom jer nekoliko ljudi, predstavnika zaduženo je da radi na rešavanju svakog problema na najbrži i najefikasniji način. To je naša svakodnevnica, ali neki dani ipak donesu malo drugačije situacije.
Tako je bilo i noćas kada je Sarti pogodilo nezapamćeno nevreme, grmilo je i sevalo satima, kiša nije padala već lila, a ulice su bile pretvorene u reke koje su tekle selom. Ljudi zatečeni u baštama mnogobrojnih lokala sabijali su se ispod nastrešnica, ali ipak sve je bilo mokro. Grmilo je u brdima oko Sartija, a nebo je bljeskalo, u nekoliko navrata nestaljalo je struje ili faze.
A onda je počeo da zvoni predstavnički telefon... Znali smo da će noć biti duga i za većinu nas vrlo radna. I naravno ponovo gomila sadržaja i materijala za ovu rubriku, mesto koje pokazuje šta sve može da nastane kada određene sitaucije izazovu burne reakcije i zahteve. Iznenađuje koliko je tu originalnih ideja i zahteva koje treba da budu rešene... "odmah i sad" jer lokalni predstavnik je plaćen da tako bude. Uostalom "sve je to vaš problem, a ne naš..." najčešće su reči dobrodošlice kada se javimo na telefon ili dođemo na lice mesta. Ludilo od sinoć donelo je dosta toga, a ovom prilikom malo o POPLAVAMA i KRMENADLAMA.
Nekoliko poziva bilo je zbog prodora vode u sobe ili na terase. Voda je nadolazila toliko da je jednostavno bilo nemoguće da se kontroliše... a telefon je zvonio, a mi ušli u noć koja će potrajati. Odlaskom na lice mesta konstatovano je da će običan džoger (brisko) biti dovoljan za rešenje "problema", negde smo to mi uradili, a negde spremačice koje su pritekle u pomoć. Ali na jednom mestu džoger nije bio dovoljan za rešenje problema pa su vidno uznemireni gosti aktivirali i druge mehanizme kako bi zaštitili svoja prava. Naravno ponovo su kontaktirane razne inspekcije, nadležne i nenadležne službe, noćas je pozivan i broj verovali ili ne brigade iz Marmaras za spašavanje ljudi iz poplavljenih područja... a sve to zbog par centimetara vode na terasi. Ljudi su se čudili zbog čega su kontaktirani.Â
A sada o štetama, naime nekoliko pari obuće pokvašeno je i dočekalo nas je na stolu gde je rađen "popis za odštetu".. šteta je procenjena na nekoliko stotina evra jer obuća je firmirana i vrlo vredna. Meni ne zvuči normalno da kada neko dolazi na Sitoniju i njene peščane plaže do kojih se stiže najčešće prašnjavim putevima koristimo skupocenu obuću, ali ko mene pita, gost radi kako on želi. Ono što je čudilo je što za svo vreme boravka predstavnika na licu mesta vode nigde nije bilo, barem ne u sobi. Usledila je teorija da je "vod izbila najverovatnije iz pločica" i da neko mora za to da odgovara. Gazda, agencija.. bilo ko.. jer obuća je mokra i tačka.
Za to vreme drugi kolega vodio je bitku na drugom delu Sartija u apartmanu gosta gde je nestla faza pa je rešo prestao da radi. Na pitanje gosta "a šta sad ja da radim, namazao sam krmenadle sa senf, a di da ih pečem" kolega nije imao odgovor.
Igre bez granica u Sartiju su počele, a u sledeće 2-3 smene biće siguran sam još situacija koje će izazivati "reakcije" i zahteve za rešavanje problema na neki originalan način. Srećom danas se vreme prolepšalo, mi krećemo u novi radni dan, a iako neispavani pokušaćemo svako na svoj način da se "resetuje" i nastavi sa regularnim poslovima. Dosta je gostiju kojima je naša asistencija realno potrebna i to u situacijama u kojima zaista ima šta da se reši.
nastvalja se... (sasvim izvesno)Â
Â
broj postova: 6

broj postova: 1

Zdravo,
apsolutno se slažem sa prethodnicima... sve je u kulturi putovanja I "turistovanja". Ko traži Dlaku u jajetu taj će je i naći (sve i kod Ćosavih) dok ko traži lepo putovanje i odmor zaobićiće sve "nevažne" detalje I naćiće lepotu, mir i čist vazduh baš tu - gde je!
Broj korisnika foruma: članovi: 1456